Primăria Capitalei, foc și pară pe palmierii lui Negoiță. „Centrul Bucureștiului nu e grădina lui cu maimuțe”

de: Ana Anițoiu
15 05. 2023

Primăria Capitalei s-a făcut foc și pară pe palmierii pe care Robert Negoiță i-a pus sâmbătă în Piața Unirii din București. Viceprimarul Horia Tomescu a declarat că centrul Bucureștiului nu este nici Dubai și nici grădina cu maimuțe a primarului Sectorului 3.

Palmierii lui Robert Negoiță, scoși din centrul Bucureștiului

Palmierii vor fi scoși, în cursul zilei de luni, de către primăria condusă de Nicușor Dan. Viceprimarul Horia Tomescu l-a acuzat pe primarul Sectorului 3 că a făcut lucrări ilegale și a declarat că a mers la fața locului pentru a găsi o soluție ca să aducă terenul la starea inițială.

„De prea mult timp primarul Negoiță profită de faptul că legislația este încurcată și continuă să facă amenajări aici. Centrul Capitalei nu e nici Dubai și nici grădina cu maimuțe a primarului Negoiță. Încercăm să oprim invazia kitsch-ului primarului Negoiță”, a spus viceprimarul Tomescu.

Cât au costat palmierii plantați de Negoiță în centrul Capitalei

Primarul Robert Negoiță a declarat în cadrul unui mesaj video publicat sâmbătă pe pagina sa de Facebook că palmierii au fost ieftini, costând mai puțin de 1.000 de lei bucata cu transport și TVA inclus. Palmierii au fost plantați în Piața Unirii, în zona din dreptul magazinului Unirea.

„Dacă găsiți un preț mai bun la plante atât de mari, vă rog să-mi aduceți la cunoștință că sunt foarte interesat. Avem garanția că dacă unul moare, va fi înlocuit cu o plantă sănătoasă.

Ne dorim nu numai să avem cât mai mult verde, ci și cât mai multă diversitate și cât mai frumos. Palmierii chiar sunt frumoși și am mari speranțe că vor crește mari, vor fi sănătoși și îi vom avea o perioadă lungă”, a spus primarul în videoclipul publicat pe pagina lui de Facebook.

Primăria Sectorului 3, amendată cu 10.000 de lei de Primăria Capitalei

Primăria Sectorului 3 a fost amendată cu 10.000 de lei de către Primăria Capitalei pentru lucrările efectuate în Piața Unirii, pentru că au fost făcute fără autorizație și fără drept, întrucât zona se află în administrarea municipalității.

Mai mult, Poliția Locală de la Primăria Capitalei a dispus oprirea lucrărilor și aducerea amplasamentului la starea în care se afla inițial.

Primăria Sectorului 3 a schimbat bordurile pe anumite porțiuni din Piața Unirii, începând din toamnă, a reconfigurat refugiile pentru pietoni, a amenajat câteva spații verzi și a plantat copaci.

Totodată, recent, a spart toate datele de granit de pe trotuarul din fața magazinului Unirea, dale reparate în 2022 de Primăria Capitalei, și le-a înlocuit cu pavele de beton. Piața se află în administrarea Primăriei Capitalei, iar reprezentanții instituției spun că nu și-au dat acordul pentru executarea acestor lucrări.

De altfel primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, nu se află la prima abatere de acest gen. În perioada 2013 – 2015, aceasta a reamenajat trotuarele de pe bulevardul Unirii și a investit acolo aproximativ 9 milioane de euro, deși artera era în administrarea Primăriei Capitalei.

Atunci, Curtea de Conturi a constatat că lucrările de reamenajare au fost efectuate nelegal, deoarece Primăria Sectorului 3 a făcut investiții pe o arteră care nu ii aparține, bulevardul Unirii fiind în Administrarea Primăriei Capitalei.

Ca să intre în legalitate, Primăria Sectorului 3 a cerut în anul 2015 Consiliului General al Municipiului București să-i dea bulevardul, însă consilierii nu au fost de acord.

Primarul Robert Negoiță este urmărit penal pentru ucidere din culpă, în dosarul accidentului  din august 2021 de la Biblioteca Națională, unde doi muncitori au murit, iar alți patru au fost răniți pe un șantier, după ce un mal de pământ s-a surpat peste ei.